برخورد قهرآمیز پیامبران با موانع هدایت
پس از آن که خداوند توسط فرستادگانش مردم را به حق هدایت کرد و راه حق را از باطل بازشناساند، تا آنان با شناخت و معرفت صحیح و البته با انتخاب آزادانه خود راه هدایت را برگزینند؛ گروهی مستکبر و منفعت طلب که با سوء
پرسشی از محضر علامه مصباح یزدی
پرسش:
چرا پیامبران (علیهم السلام) در مقابل موانع هدایت مردم و مستکبران برخورد قهرآمیز داشتند؟پاسخ:
پس از آن که خداوند توسط فرستادگانش مردم را به حق هدایت کرد و راه حق را از باطل بازشناساند، تا آنان با شناخت و معرفت صحیح و البته با انتخاب آزادانه خود راه هدایت را برگزینند؛ گروهی مستکبر و منفعت طلب که با سوء استفاده از جهل و نادانی مردم سرمایه های انبوهی فراهم ساخته اند و دعوت انبیاء و هدایت مردم را مانعی بزرگ در برابر اهداف و منافع شیطانی خود می بینند، به مبارزه با پیامبر خدا بر می خیزند و نمی گذارند که او با مردم سخن گوید و آیات حق را بر آنان بخواند تا هدایت شوند. آنان با اعمال شکنجه و آزار و اذیت های فراوان و ایجاد مشکلات طاقت فرسا مانع هدایت مردم می گردند. خداوند، در قرآن کریم، از این گروه که مانع هدایت انسان ها می گردند به «ائمة الکفر» و سردمداران فساد و تباهی نام می برد و فرمان می دهد که پیامبر و یارانش با آنان مبارزه کنند و آنها را از سر راه هدایت مردم بردارند؛ چون وجود آنها و استمرار فعالیت و حرکت شیطانی و باطل آنها موجب نقض غرض الهی است. چرا که خداوند می خواهد همه ی انسان ها هدایت شوند و راه حق و باطل را بشناسند، اما آنان مانع می شوند.«...فَقَاتِلُوا أَئِمَّةَ الْکُفْرِ إِنَّهُمْ لاَ أَیْمَانَ لَهُمْ لَعَلَّهُمْ یَنْتَهُونَ»(1)
با پیشوایان کفر پیکار کنید، چرا که آنها پیمانی ندارند [به هیچ پیمانی پایبند نیستند]، شاید (با شدّت عمل) دست بردارند.
بنابراین، خداوند برای تحقق اهداف حکیمانه اش در جهان دستور می دهد که پیامبر و یارانش و اساساً همه ی مسلمانان در گستره ی تاریخ با موانع هدایت؛ یعنی، زورگویان عالم، سلاطین، ستمگران، مال پرستان و همه ی قدرت های شیطانی که مانع هدایت مردم شده اند، بجنگند و آنان را نابود سازند. از این رو به پیامبر اکرم امر می فرماید:
«یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ جَاهِدِ الْکُفَّارَ وَ الْمُنَافِقِینَ وَ اغْلُظْ عَلَیْهِمْ وَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَ بِئْسَ الْمَصِیرُ»(2)
ای پیامبر! با کافران و منافقان جهاد کن و بر آنها سخت بگیر؛ جایگاهشان جهنم است و چه بد سرنوشتی است.
در جای دیگر خداوند به پیامبر دستور می دهد با کسانی که مال و جان مسلمانان را در خطر افکنده اند و با خشونت با آنان رفتار می کنند، مقابله به مثل کند و با کمال خشونت با آنان بجنگد.
«وَ قَاتِلُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ الَّذِینَ یُقَاتِلُونَکُمْ... وَ اقْتُلُوهُمْ حَیْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَ أَخْرِجُوهُمْ مِنْ حَیْثُ أَخْرَجُوکُمْ»(3)
و در راه خدا با کسانی که با شما می جنگند نبرد کنید... و آنها را [که از هیچ گونه جنایتی اِبا ندارند] هر کجا یافتید، به قتل برسانید؛ و از آنجا که شما را بیرون ساختند [=مکه]، آنها را بیرون کنید.
از این رو با کسانی که مانع هدایت شدن مردم اند و با استکبار خویش در پی تضعیف دین و احکام اسلام اند و یا با دستاوردهای دینی همچون نظام مبتنی بر اسلام به مقابله بر می خیزند و می خواهند ثمره ی زحمات انبیاء و اولیاء و شهدا را هدر دهند باید با شدت و خشونت برخورد کرد، همان گونه که انبیاء (علیهم السلام) چنین می کردند و پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) اسلام نیز از سوی خدا به آن امر شده بودند. پس جای سهل انگاری و کوتاه آمدن و خوشرویی با این دشمنان دین و بشریّت نیست، زیرا اگر آنها با خوشرویی و لبخند قابل اصلاح بودند هر آیینه اخلاق نیکوی پیامبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) آنها را هدایت می کرد. خلاصه آن که: پیامبران (علیهم السلام) همه ی انسان ها را بر هدایت و خیر و سعادت دعوت می کنند، اما اگر در میان ایشان کسانی باشند که علاوه بر آن که خود ایمان نمی آورند، با عناد و استکبار خود مانع هدایت شدن دیگران می گردند؛ چاره ای جز برخورد شدید و قهرآمیز با آنها باقی نمی ماند لااقل راه خوشبختی و کمال بر روی دیگران مسدود نماند و انسان های دیگر از موهبت هدایت و سعادت محروم نمانند.
از این رو انبیاء (علیهم السلام) با موانع هدایت مردم و مستکبران برخورد قهرآمیز داشتند.
پی نوشت :
1. آل عمران/12.
2. توبه/73.
3. بقره/191-190.
مصباح یزدی، محمد تقی؛ (1391)، پاسخ استاد به جوانان پرسشگر، قم: انتشارات مؤسسه ی آموزشی و پژوهشی امام خمینی (قدس سرّه)، چاپ اول
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}